Sıkça Sorulan Sorular

3

Doğa Filozofu Kimdir? Neden Bu İsmi Seçtiniz?

Sokrates öncesindeki filozoflar Doğa Filozofları olarak adlandırılırlar. Bu filozofların “Doğa” önadıyla anılmasının sebebi ise Doğa üzerine düşünen ilk filozoflar olmalarıdır. Doğa Filozofları sayesinde insanlar mitler, efsaneler veya söylenceler üzerinden koşulsuz olarak kabul etmeyi reddetmiş ve ilk defa Doğa’yı oluşturan maddeleri sorgulamaya başlamıştır. Doğa üzerine düşünmeyi ve her şeyin kaynağını araştıran bu filozofların temel gündemi varlık, oluş ve değişim konuları üzerinde şekillenir. Felsefenin her şeyi sorgulamada kilit rol oynadığına ve doğayı ancak doğayı inceleyerek keşfedebileceğimize inanıyoruz.

Aynı zamanda Doğa Filozofları tarihteki ilk bilim insanları olarak da kabul edilir. Elbette, şu anda bildiğimiz bilimsel yöntemleri kullanmamışlardır. Fakat, mitlere doğrudan inanmak yerine ilk madde arayışına girmiş olmaları onların bilim insanı olarak kabul edilmesine olanak sağlar. Tarihteki ilk doğa filozofu Thales olarak geçer.

Ayrıca, doğa filozofu kavramı yalnızca Thales gibi yaklaşık 2500 yıl önce yaşamış ilk filozoflar için kullanılmaz. İnsanlık tarihinin en önemli isimlerden biri olan Isaac Newton, kendini bir “doğa filozofu” olarak tanımlar. Hatta, Newton’un bilim tarihinde bir çığır açmış ünlü kitabı “Principia”nın tam adı: “Doğa Felsefesinin Matematiksel İlkeleri”dir.

Bilimin, sanatın ve felsefenin doğayı anlama gayesiyle ortak paydada buluştuğunu düşünmekteyiz. Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk‘ün iki önemli sözünü bir araya getirerek; hayat damarlarımızdan biri olan sanatın gücüyle, hayattaki en gerçek yol gösterici olan bilimi birleştirmeyi amaçlamaktayız.

Sitemiz hakkında daha detaylı bilgiye Hakkımızda kısmından ulaşabilirsiniz.

Doğa Filozofu’nda Yazılarımı Paylaşabilir Miyim?

Evet, Doğa Filozofu’nda bilim, sanat ve felsefe alanlarındaki yazılarınızı paylaşarak yazar kadromuza katılabilirsiniz. Yazar olmak için uyulması gereken kurallar ve şartlar hakkında detaylı bilgiye Ekibimize Katılın! kısmından ulaşabilirsiniz. Ayrıca yazılım ve tasarım konularında destek olmak için Bize Ulaşın! kısmından bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kullandığınız Görselleri Nereden Temin Ediyorsunuz?

Dürüstlük ve şeffaflık bizim sitemiz için önemli ilkeler. O yüzden sitemizi geliştirmek için kullandığımız kaynakları sizlerle doğrudan paylaşmak isteriz. İçeriklerimiz için kullandığımız görselleri birkaç farklı yerden temin edebiliyoruz. Maalesef telif hakkı satın alarak stok fotoğraf kullanacak bütçeye sahip değiliz. Bu sebepten Pixabay veya Pexels gibi gönüllüler tarafından yüklenmiş, herkesin kullanımına açık olan, ücretsiz ve telifsiz görseller bizim öncelikli kaynaklarımız oluyor.

Hatta sitemizin logosunun üzerinde oynanmamış hali Pixabay üzerinden indirilmiş olup DamianNiolet isimli kullanıcı tarafından tasarlanmıştır. Daha sonra üzerinde ufak oynamalar yapılarak şimdiki halini almıştır. Ayrıca, sitemizde ve sosyal medya hesaplarımızda yer alan tasarımların birçoğunu Canva, PicsArt veya Adobe Photoshop uygulamaları aracılığıyla hazırlamaktayız. Bunların dışında kullandığımız tüm görsellerin kaynakları, görselin hemen altında linkiyle beraber paylaşılmaktadır.

Doğa Filozofu’nda Yazarlara Ödeme Yapılıyor Mu?

Hayır. Doğa Filozofu, herhangi bir gelir kaynağı olmayan, bilim, sanat ve felsefe alanında yazılar paylaşarak toplumsal farkındalığı arttırmayı amaçlayan ve tamamen gönüllülerden oluşan bir topluluk. Bu sebeple maalesef yazarlara veya katkıda bulunanlara maddi destek verememekteyiz. Diğer bir deyişle, yayınlanan tüm yazılar gönüllülük esasıyla, maddi kaygı duymaksızın yayınlanmaktadır.

Doğa Filozofu’ndaki İçerikleri Kullanabilir Miyim?

Dogafilozofu.com sitesi içerisinde yer alan ve Doğa Filozofu Yazarları tarafından üretilmiş olan, “Bilim, Sanat ve Felsefe” kategorilerindeki içerikleri Kullanım İzinleri kısmında yer alan alıntılama kuralları içerisinde kalmak kaydıyla, izin alınmaksızın ve tarafımıza herhangi bir bildirimde bulunmaksızın paylaşabilir, kopyalayabilir, ticari olmamak kaydıyla çoğaltıp dağıtabilirsiniz. Ancak izinsiz olarak içeriğini değiştiremezsiniz.

Dogafilozofu.com sitesinde yer alan “Yaşamaya Dair” kısmındaki yazılar yazarların öznel fikirlerinin yer aldığı kişisel içeriklerdir. Bu sebeple bu kategorideki yazıların, yazarlardan izin alınmaksızın paylaşılması, kopyalanması veya çoğaltılması kesinlikle yasaktır.

Sitede Yer Alan Bir Yazıda Hata Olduğunu Düşünüyorum. Ne Yapmalıyım?

Sitemizde yer alan yazıların kaynakçaları her zaman editörlerimiz tarafından titizlikle denetlenir ve doğruluğundan emin olunmayan yazıların paylaşılmasının önüne geçilir. Size ulaşan her bir yazı için yazarlarımız ve editörlerimiz saatler ve hatta günler harcamaktadır. Fakat, bazen çok bariz bir hata olsa da, defalarca okunmasına rağmen gözden kaçabilmektedir. Ayrıca bazen çeviri sırasında kaynaklanan yanlış anlaşılmalar veya hatalı aktarımlar olabilmektedir.

Eğer böyle bir hatayla karşılaştıysanız özür dileriz. Böyle durumlarda Bize Ulaşın! kısmından “Konu Başlığı” olarak “Şikayet” seçeneğini seçip ilgili yazıyı ve gördüğünüz hatayı bizimle paylaşabilirseniz çok seviniriz. Sizden gelecek geri bildirimler, sitemizi daha iyi hale getirebilmemiz için çok önemlidir. Lütfen gördüğünüz hataları bize yazmaktan çekinmeyin.

Yaşamaya Dair Kategorisi Nedir?

Doğa Filozofu sitesini iki ana kategoriye ayırabiliriz:
İlk kategori “Bilim, Sanat ve Felsefe” konularında içeriklerin yer aldığı kısımdır. Burada yazarlar ilgili konu hakkında daha nesnel bir dil kullanmaktadır. Elbette, anlaşılırlığı arttırmak amacıyla öznel yorumların yer aldığı yazılar da vardır fakat içeriğin önemli bir kısmı nesnel bir dille yazılır. Bu sebeple kaynakça gösterilir.


İkinci kategori ise “Yaşamaya Dair” kısmıdır. Burada yazarlar yaşamın herhangi bir konusu hakkında kendi kişisel fikirlerini aktarabilmektedir. Yani, bu kısım yaşam hakkında öznel görüşlerin yer aldığı yazılardan oluşur. Bu öznel yazıların doğruluğu ya da yanlışlığı kesin çizgilerle ayırılamayacağı için bu kısımda kaynak göstermek zorunlu değildir. Bu kısımda kesinlikle bir şeyi kanıtlama iddiası yoktur. Yazara hak vermeniz ya da yargılamanız beklenmemektedir. Aynı zamanda bu kısımdaki yazılar kişisel fikirlerden oluştuğu için Doğa Filozofu sitesinin fikirlerini yansıtmamaktadır. Site yöneticileri ırk, din, dil, cinsiyet ve sınıf ayrımı gibi hassas konulara değinen fikirlerin aktarılmasına izin vermemektedir.

Başa dön tuşu