Tarih

Korku Dolu Safsata: Mao ve Abartılı İstekleri  

Sanırım devrimler hakkında herkes çokça yazı okumuş ve olay dinlemiştir. Genelde devrimler adından gururla bahsettiren ve gerçekten de o ulusun göğsünü gere gere anlattığı kahramanlık türküleriyle doludur. Ne yazık ki her devrim başarılı olmuyor ve bu denenen devrimlerin önemli bir bölümü de hüsranla sonuçlanıyor. Başarılı örneklerin başarısızlardan katbekat daha az olması da normaldir. Zaferi de şanlı kılan bu değil midir zaten?

Büyük Atılım Başlıyor

Başarısız devrimler pek çoktur ancak bunlardan en ünlüsü şüphesiz Çin’in eski devlet başkanı Mao Zedong’un kendi ülkesini yüceltmeye çalışırken en dibe götürüşüdür. Mao Zedong nispeten idealist bir vatanseverdi. 1958’den başlayarak ülkesini “Büyük Atılım” adını verdiğini bir ekonomik plana dahil etmeye karar verdi. Bu ekonomik devrimin asıl amacı Çin’i ekonomik bir süper güç haline getirmekti. Bu ekonomik devrimdeki vizyon ve misyon, üretim fazlası tarımsal ürünleri kullanarak kendi ihtiyaçlarını finanse ederek dışa bağlılığını sıfıra indirip bir de üstüne dışarıya kendi mallarını satacaktı.

Mao png

Korkutan Yalanlar

Kaldı ki Mao’nun hedefi gerçekleştirmesi imkansız bir hedef değildi. Sorun şu ki, Mao’nun tarım üretiminin neredeyse üç katına çıkarılmasını emretmişti. Takdir edersiniz ki iş gücünün yüksek olduğu Çin için bile bu hedef bir hayli zordu. Misyon ve vizyon olarak gerçekleştirilebilir bir büyüme hedefi istenen insanüstü büyüme hedefi ile gözle görülür bir şekilde başarısızlığa ilerliyordu. Mao’nun sert emirleri, köylere kadar tüm amirlere ulaşmıştı ve hiyerarşi sistemi ile işleyen ülkede herkes bir üstüne rapor vermekle mükellefti.

kirill sharkovski MMJX M9CuKA unsplash 1 scaled

 

Kuyruklu Yalan

Yerel yöneticiler, en tepeden geldiğini bildikleri emirlere karşı çıkmaya korktu ve ayrıca da kötü haberler vermekten de bir o kadar tırstılar. Dolayısıyla çareyi üstlerine yalan söylemekte buldular. 1 ürettilerse 3 dediler. 3 diye duyan yerel yönetici kendi üstündeki amirine 6 diye rapor verdi. Herkes duyduğu rakamı büyüterek bir üstündekine sattı. Dolayısıyla herkesin sunduğu veriler abartılı bir hal aldı ve en sonunda devlet başkanı Mao’ya giden rakam tahmin edeceğiniz üzere gerçeğin kendisinden çok daha fazlasıydı. Mao bu raporlara inanarak Çin halkını doyuracağına inandığı kadar pirinç ve tarım ürününü halka dağıtmayı planladı ve kalan tarımsal ürünleri de silah ve iş makineleri karşılığında yabancı ülkelere sattı.

 

christoffer zackrisson WR8admHNt28 unsplash 1 scaled

Ve Sonuç…

Yüzdelik miktar üstünden dağıtım planı yapan Çin elbette halkına aslında yeteri kadar tarımsal ürün ayıramadı ve tarihte yaşanan en korkunç kıtlık felaketi meydana geldi ve bu nedenle de milyonlarca Çinli açlık ve kıtlık nedeniyle canından oldu.

Bu başarısız devrimin başarısız olmasının altında yatan neden yalan raporlardı. Kağıt parçalarının hayatımızı yönettiği ve gördüğünüz üzere bu yönetimin de kolayca sömürülüp bizlere yalan bilgilerin satılabildiği bir duruma geldik. O kadar ki Mao planlarını dünyaya duyurduğunda ve asıl kıtlıkla karşılaşana kadar kendisine gelen olumlu raporları da dünyaya duyurduğunda bundan çokça ülke etkilendi ve bunu başka ülkeler de denedi. Mesela Tanzanya da aynı dönemlerde Çin’in planından etkilenmişti ve tıpkı Çin gibi kolektif çitflikler kurdu ancak onlar da tıpkı Çin gibi bu plandan istedikleri verimi almadılar. Belki Tanzanya’da kıtlık meydana gelmedi ancak sırf Tanzanya halkı yalan söylemedi diye bu projenin yine hüsranla sonuçlandığını ve yatırımın boşa gittiğini değiştirmiyor. Bugün kağıt parçaları kullanılarak birçok yalan doğruymuş gibi lanse edilebiliyor. Zaten aynı nedenden internet için yalan bilgi yuvası demiyor muyuz? İnsanlar 1-2 sahte ifadeyle “bilgi” satabilir hale geldi. Tabi en nihayetinde bir soru devreye giriyor: “Doğru bilgi diye bir şey var mıdır ki?”

Kaynakça ve İleri Okuma

Encyclopædia Britannica, inc. (n.d.). Great Leap Forward. Encyclopædia Britannica. Retrieved December 2, 2021, from https://www.britannica.com/event/Great-Leap-Forward.

Harari, Y. N. (n.d.). Homo Deus.

Ltd, A. A. (2021, August 12). Economic policies of Mao Zedong. UK Essays. Retrieved December 2, 2021, from https://www.ukessays.com/essays/history/economic-policies-of-mao-zedong-history-essay.php.

Kaynak gösterilmeyen görseller, Canva Pro aracılığıyla telif hakkı ödenerek kullanılmaktadır.

Reklam

Bize Destek Olmak İster Misiniz?

  • Dilerseniz Patreon hesabımız üzerinden bize aylık veya tek seferlik bağış yaparak destekte bulunabilirsiniz.

Bağış Yapmak İstiyorum!

Tufan Özdemir

Merhaba! Ben Tufan Özdemir. ODTÜ’de felsefe bölümü öğrencisiyim. Felsefe hayatın ve hayatımın büyük bir parçası oldu. Bu nedenle de bu sitedeki yazılarımın geneli felsefe üzerinedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu