Hakkımızda

2

Doğa Filozofu, 14 Şubat 2021 tarihinde Mete Esencan tarafından kurulan, bilim, sanat ve felsefe alanında yazılar paylaşarak toplumsal farkındalığı arttırmayı amaçlayan ve hiçbir gelir kaynağı olmayan, tamamen gönüllülerden oluşan bir topluluktur.

Doğa Filozofu’nda belki de her gün çevremizde gördüğümüz fakat sebebini pek de sorgulamadığımız olaylara açıklamalar yapmaktayız. Burada yer alan yazılarımızda, kaynağı belli olmayan mitleri değil doğrudan hayattaki en gerçek yol gösterici olan bilimi kendimize referans alacağız. Fakat burası yalnızca bir popüler bilim sitesi değildir. Site içerisinde sanat ve felsefe alanlarında da içerikler bulabilirsiniz. Ayrıca “Yaşamaya Dair” kategorisinde yazarın öznel fikirlerinin yer aldığı hayata dair konular hakkında deneme yazıları bulabilirsiniz.

Doğa Filozofu yazarları olarak, felsefeyi yalnızca bir kelimeyle açıklamamız gerekirse bunu “sorgulamak” olarak açıklamaktayız. Temel amacımız çevremizdeki her şeyi sorgulamak olduğu için felsefenin her konunun içerisinde yer alması gerektiğine ve dolayısıyla bu sitede yerinin olması gerektiğine inanmaktayız. Hatta Türkçe’de doğrudan doktora olarak adlandırdığımız lisansüstü eğitimin İngilizcesi Ph.D. yani “Doctor of Philosophy” şeklindedir. Birebir Türkçe çevirisini “Felsefe Doktoru” olarak yapabiliriz. Hangi alanda olursanız olun, akademide yer alıp araştırmacı olmak isterseniz o alanda sorgulamaya başlamanız ve Felsefe Doktoru unvanı almanız gerekmektedir. Tüm yazılarımızda koşulsuz kabul etme yerine sorgulama düşüncesini benimsediğimiz için felsefenin bu sitenin temelini oluşturacağı fikrindeyiz.

Sanat/Kültür kategorisinde ise sorgulama kısmına devam ederken doğadaki güzellik kavramı üzerine farklı bakış açılarını ele alacağız. Fakat, bu alan da yalnızca doğadaki güzellik anlayışıyla sınırlı kalmayacaktır. Bu kısımda bir kitap, dizi veya film incelemesi hakkında yazılar bulabilirken bir resim üzerine fikirlerin aktarılması gibi sanatın her alanı hakkında içerikler bulabilirsiniz. Sanatın, doğadaki güzellikleri taklit etme veya onları geliştirme üzerine kurulu olduğu görüşünü düşündüğümüzde Doğa Filozofu’nun sorgulama alanı içerisinde olduğunu söyleyebiliriz.

Bizler bilim ve sanatın birbirinden ayrılmaması gereken, doğayı anlamaktaki en önemli iki araç olduğunu düşünmekteyiz.

“Bilim ve sanat bir kuşun iki kanadı gibidir. Bu iki kanadı beraber kullanabilen toplumlar uçar ve özgür olurlar.”

Charles Darwın (1809-1882)

Charles Darwin’in dediği gibi “Bilim ve sanat bir kuşun iki kanadı gibidir. Bu iki kanadı  beraber kullanabilen toplumlar uçar ve özgür olurlar.” Biz de tam olarak bu görüşü benimseyerek yalnızca biri hakkında içerikler üretmenin tıpkı tek kanatlı bir kuşun uçamaması ya da yalnızca kendi çevresi etrafında dönebilmesi gibi bizi sınırlayacağına inanmaktayız. Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk‘ün iki önemli sözünü birleştirerek bu sitenin amacını şöyle özetleyebiliriz: Hayat damarlarımızdan biri olan sanatın gücü ve bilimin yol göstericiliği ile doğayı sorgulamayı amaçlamaktayız.

Hayat damarlarımızdan biri olan sanatın gücü ve bilimin yol göstericiliği ile doğayı sorgulamayı amaçlamaktayız.

Aşağıdaki linkler aracılığıyla sitemiz hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz:

Ekibimiz
Künye
Gizlilik Politikası
Kullanım İzinleri
Sıkça Sorulan Sorular
Bize Ulaşın!
Ekibimize Katılın!

Başa dön tuşu