Kültür/Sanat

İş Hayatında SCRUM Yöntemi

Biliyoruz ki artık aile içinde de okulda da iş hayatında da otoriter düzenler sonuç alamıyor. Eskiden anne babanın, öğretmenin veya patronun sözü kanun niteliğindeyken şimdi bu düzen yavaş yavaş değişti ve yeni nesiller kendi yollarını kendileri çizmeye başladı. İş hayatı da, artık eskiden olduğu kadar sıkı yöntemleri benimseyip o şekilde devam etmek yerine kendisini biraz daha dönüşen ve gelişen dünyaya adapte etmek istedi. Bu dönüşüm sürecini ve değişen iş dünyasını daha önce İş Hayatında Çevikleşme ve Agile Süreçleriyazımızda da açıklamıştık. O yazımızda, sizlerle Agile ve Çevikleşmenin iş dünyasında nasıl yapıldığı ve nasıl işlendiğini ele almıştık. Bu yöntemlerin ve çevikleşmenin en üst düzeyde yapılabilmesi için de yeni bir yöntem geliştirilmişti: SCRUM

SCRUM Ne Demek?

“SCRUM”, adını rugby oyunundaki bir oyun stratejisinden almıştır. Bu stratejide, oyuncular bir araya gelerek topu kazanmaya çalışır ve birbirlerine sıkı sıkıya bağlıdır. Yazılım geliştirme bağlamında, SCRUM da bir ekip çalışmasını, işbirliğini ve bir araya gelmeyi önerir. Bu anlamda “önerir” dememizin nedeni SCRUM’ın bir metodoloji taşımamasıdır. SCRUM, daha çok bir yaklaşımdır ve çevikleşme adına birçok şirket için şarttır.

Is Hayatinda Masada toplanti ve Scrum Teknigi

Nedir Bu SCRUM?

SCRUM, esnek ve iteratif bir yaklaşımı benimser ve projeleri küçük parçalara, yani “sprint“lere böler. “Dur! Dur!” diye haykırdığınızı duyar gibiyim. Evet biz de ilk öğrendiğimizde aynen böyle demiştik. Sprint ne? İteratif ne? 

İteratif, tekrarlayan veya tekrarlamalı anlamına gelir. İteratif bir süreç, bir işlem veya bir proje, belirli bir hedefe ulaşmak için birden çok tekrarlanan adımdan oluşur. Her tekrar, öncekinden elde edilen sonuçlara dayanarak iyileştirmeler yapmayı amaçlar.

İteratif yaklaşım, bir projenin veya bir sürecin karmaşıklığını yönetmek, esneklik sağlamak ve gelişen gereksinimlere yanıt vermek için kullanılır. Her iterasyonda, önceki döngüden elde edilen geri bildirimler ve deneyimler dikkate alınarak süreç veya ürün geliştirilmesi amaçlanır. Bu şekilde, projenin veya ürünün geliştirilmesi adım adım ilerler ve sonuçlar zamanla iyileştirilir. Kısacası, iteratif kavramını duyduğunuzda onu esneklik, hızlı ilerleme ve geri bildirim toplama özellikleri ile sayabilirsiniz.

Şimdi gelelim Sprint’e. Sprint, genellikle 2-4 hafta süren ve belirli bir hedefi veya iş parçasını tamamlamayı amaçlayan bir zaman dilimidir. SCRUM’ ın ana bileşenleri ürün sahibi (product owner), SCRUM takımı (SCRUM team) ve SCRUM ustası (SCRUM master)’dır.

inline agile scrum vs agile 1
Görsel Kaynağı: Asana

Ürün Sahibi (Product Owner): Projenin başından sonuna kadar ürünün vizyonunu belirler ve gereksinimleri tanımlar. Ürün sahibi, müşterileri ve paydaşları temsil eder ve sprint’ler boyunca öncelikli olarak geliştirilmesi gereken özellikleri belirler.

SCRUM Takımı (SCRUM Team): Küçük, kendi kendini yöneten bir ekiptir. Yazılım geliştiricileri, test uzmanları ve diğer ilgili uzmanlardan oluşur. SCRUM takımı, sprint boyunca bir araya gelir, işleri tamamlar ve ürünün sürekli geliştirilmesini sağlar.

SCRUM Ustası (SCRUM Master): SCRUM süreçlerini ve uygulamalarını yönetir. Engelleri kaldırır, takımın verimliliğini artırır ve SCRUM prensiplerine uyulmasını sağlar.

SCRUM, hızlı değişen ve belirsiz gereksinimlerin olduğu projelerde sıklıkla tercih edilir. Esnek ve müşteri odaklı bir yaklaşımı benimser ve sürekli olarak müşteriye değer sağlayan ürünlerin hızlı şekilde teslim edilmesini sağlar.

Şimdi biraz empati kuruyorum. Ben olsam “Peki tamam, iyi hoş diyorsun da, SCRUM içerisinde tam olarak ne yapılıyor?” derdim. 

Bir Bakista Cevik Yontemler
Görsel Kaynağı: Liderler & Projeler Platformu,

SCRUM Süreci

SCRUM, net bir metodolojiden ibaret olmadığı için bu yöntemi kullanan her şirket farklı yapıda bir planlama yapabilir ancak SCRUM kullanan herkes için de ortak süreçler vardır tabi. Genel bir SCRUM süreci şu adımları içerir:

  1. Planlama: Her sprint başlangıcında, ürün sahibi ve geliştirme takımı bir araya gelir ve sprint boyunca gerçekleştirilecek işleri belirler. Bu, sprint hedeflerinin ve teslim edilecek işlerin belirlenmesini içerir.
  2. Günlük Stand-up Toplantıları: Her gün, ekip üyeleri kısa bir toplantıda bir araya gelir ve sprint boyunca tamamlanan işleri, devam eden işleri ve karşılaşılan engelleri paylaşır.
  3. Geliştirme: SCRUM takımı, sprint boyunca ürün gereksinimlerini karşılamak için çalışır. İşler tamamlandıkça ürün sahibi tarafından onaylanırlar.
  4. İnceleme: Her sprint sonunda, SCRUM takımı ve ürün sahibi bir araya gelir ve sprint boyunca tamamlanan işleri inceler. Geri bildirimler alınır ve ürün gereksinimleri güncellenir.
  5. Retrospektif: İncelemenin ardından, SCRUM takımı bir retrospektif toplantısı düzenler. Bu toplantıda, sprint boyunca yaşanan zorluklar ve iyileştirme fırsatları tartışılır ve takım süreçlerini daha iyi hale getirmek için aksiyonlar belirlenir.

Bu adımlar sürekli olarak tekrarlanır, böylece SCRUM; esneklik, sürekli geri bildirim ve sürekli iyileştirme prensiplerini takip eder. Bu sayede, müşteri ihtiyaçlarına daha hızlı yanıt vermek ve ürünün sürekli olarak geliştirilmesini sağlamak mümkün olur.

Toplati ve Is Hayati

Reklam

İşte tüm bu yöntemlerle beraber SCRUM süreci şirketlerin en iyi şekilde çevik bir yaklaşım benimsemesini amaçlar.


SCRUM, yazılım geliştirme süreçlerini optimize etmek ve esneklik, işbirliği ve müşteri memnuniyeti odaklı bir yaklaşım benimsemek için güçlü bir çerçeve sunar. Bu nedenle, SCRUM prensiplerini ve uygulamalarını doğru bir şekilde benimseyerek, yazılım projelerinin başarılı bir şekilde yönetilmesi ve ürünlerin sürekli olarak geliştirilmesi mümkün olur.

Kaynakça ve İleri Okuma

ACM Takımı. (2021, July 19). Scrum Nedir?. ACM Agile. https://www.acmagile.com/blog/scrum-nedir

Drumond, C. (n.d.). What is Scrum? [+ how to start]. Atlassian. https://www.atlassian.com/agile/scrum

What is Scrum?. Scrum.org. (n.d.). https://www.scrum.org/resources/what-scrum-module

Bize Destek Olmak İster Misiniz?

  • Dilerseniz Patreon hesabımız üzerinden bize aylık veya tek seferlik bağış yaparak destekte bulunabilirsiniz.

Bağış Yapmak İstiyorum!

Tufan Özdemir

Merhaba! Ben Tufan Özdemir. ODTÜ’de felsefe bölümü öğrencisiyim. Felsefe hayatın ve hayatımın büyük bir parçası oldu. Bu nedenle de bu sitedeki yazılarımın geneli felsefe üzerinedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu