Bize Destek Olabilirsiniz!

Bize destek vererek Doğa Filozofu’nun daha geniş kitlelere hızlıca yayılmasına katkıda bulunabilirsiniz!

Dilerseniz Patreon hesabımız üzerinden bize maddi destekte bulunabilirsiniz!

Bize bağış yapabilirsiniz!

Doğa Filozofu tamamen gönüllülerden oluşan, kar amacı gütmeyen bir platform. Bu yüzden maalesef herhangi bir gelir kaynağımız yok.

Doğa Filozofu’nda taviz vermeyeceğimiz en önemli şey içeriklerimizin kalitesi. Şubat 2021’den beri istikrarlı bir şekilde içerik üretmeye devam ediyoruz. Giderek büyüyen ekibimizde size ulaşan bir yazının doğum süreci aşağı yukarı şu şekilde oluyor:

Bir Yazının Doğum Serüveni

1. Konu Bulmak

Bu aşama bizim için oldukça önemli. Bir konu gerçekten bizim de ilgimizi çekmiyorsa ya da “Aaa, gerçekten çok ilginç duruyor.” dediğimiz bir konu olmadığı sürece o konu hakkında bir içerik çıkarmıyoruz. Okurlarımız mutlaka fark etmiştir. Doğa Filozofu’ndaki içeriklerin hepsi ilgi çekici bir konu hakkında veya sıradan bir konunun ilgi çekici yanı öne çıkarılarak yazılmıştır. Bu yüzden okurlarımızın büyük bir çoğunluğu sitemize girdikten sonra birkaç farklı içeriği de merak edip okumaktadır. İlk aşama merak duygumuza hitap ediyor.

2. Araştırma Yapmak

Doğa Filozofu’ndaki içeriklerin doğru olması bir zorunluluk. Özellikle ilgi çekici içerikler çıkarabilmek için araştırmalar yapıyor ve bu içerikleri daha anlaşılır hale getirebilmek için günlerce çalışıyoruz. Her bir içeriğimizi en az iki güvenilir kaynaktan kontrol ediyoruz. O içerikle alakalı kaynakların yanında, meraklıların ilgisine sunmak için ileri okuma kaynakları da ekliyoruz. Bu araştırma süreci günleri alıyor.

3. Görsel Tasarımları

Doğa Filozofu’nu diğer platformlardan ayıran en önemli özelliklerinden biri de görsel tasarımlara verdiğimiz önem. Temel amacımız bir konuyu olabildiğince basitleştirmek ve eğlenceli bir dille aktarmak olduğu için tasarımlar bizim için kritik durumda. Tasarım ekibimiz taslak halindeki yazıyı okuduktan sonra o konuyu görsellerle anlatmak için saatlerini harcıyor.

4. Editör Değerlendirmesi

Görsel tasarımları da hazırlanan yazımız artık editörümüzün onayına sunuluyor. Editörümüz titizlikle hem o yazının kaynaklarını tek tek kontrol ediyor hem de yazım hatalarını, anlam karışıklıklarını düzeltiyor. Ayrıca, eğer konseptimize uymayan bir yazıysa, yazan kişiye çeşitli düzeltme önerilerinde bulunup iletişime geçiyor.

Eğer o ana kadar her şey yolundaysa, editörümüz o içerik hakkında bir özet çıkarıyor. Bu özet, Instagram hesabımızda “Kısaca” şeklinde paylaştığımız kısım oluyor. Gerçekten bir yazının özetini çıkarmak bazen onu yazmak kadar zorlu olabiliyor. Bunu günlük hayatta da deneyimlemişsinizdir. Çok iyi bildiğiniz bir konuda belki saatlerce konuşabilirsiniz ama biri o konuyu anlatmanız için birkaç dakika verse “tüm önemli noktaları aktarabilmek” için saatlerce uğraşırsınız.

5. Sosyal Medya Paylaşımlarının Hazırlanması

Instagram hesabımızı takip edenler fark etmiştir. Tüm içeriklerimiz için oraya özel ayrı tasarımlar yaparak ilgi çekici hale getirmeye çalışıyoruz. Bunun dışında Twitter, Facebook, Linkedin gibi sosyal medya platformlarında onların kelime sınırına vs. dikkat ederek yeni bir düzenleme yapmamız gerekiyor. Ayrıca, mesaj kutumuza gelen soruları günü gününe yanıtlamak, hikayeler ile hesabımızı canlı tutmak gibi birçok sorumluluk sosyal medya ekibimizin sırtında.

6. Başeditör İncelemesi

Evet, işte geldik bir yazının doğum anına. O ana kadarki tüm aşamalar titizlikle birkaç kişinin kontrol geçmiş olsa da en son bir kere daha kontrol ediyoruz. Başeditörümüz o yazılar, tasarımlar, sosyal medya paylaşımları hiç kontrol edilmemiş gibi baştan sona tekrardan değerlendiriyor ve dönüşlerde bulunuyor. Eğer her şey yolunda giderse… Hayırlı olsun! Nur topu gibi yeni bir içeriğimiz sizin beğeninize sunuldu!

Gördüğünüz gibi okuması birkaç dakika süren bir içeriğin tamamlanması birçok gönüllünün günlerce çalışması ile sağlanabiliyor. Kurulduğumuz günden bu yana aynı titizlikle ilerlediğimiz bu yolculukta haftada iki yeni içerik çıkararak ilerlemekteyiz.

Başka Neler Yapmaya Başladık?

7. Podcast Hazırlanması

Bazı insanlar okumak yerine dinlemeyi tercih edebiliyor. Mesela yürüyüş yaparken kulaklığı takıp bir konuyu öğrenmek okumaya göre daha cazip gelebiliyor. İşte tam da bu yüzden podcastler hazırlamaya başladık. Sitemizde yer alan tüm içeriklerimizi seslendiriyoruz. Bunu mümkün olan en profesyonel şekilde (yaka mikrofonu, sessiz ortam gibi) gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Daha sonra onları düzenleyip hem sitemize hem de Spotify hesabımızda ücretsiz olarak paylaşıyoruz.

8. Instagram Reels, Youtube Shorts, TikTok Hazırlanması

Dürüst olalım. Başta bu platformlara içerik çıkarmak pek de cazip gelen bir fikir değildi. Ama sonra birçok kullanıcımızın bu yönde bir isteği olduğunu fark ettik. Instagram paylaşımları özet şeklinde olsa da, onu okumayı tercih etmeyen takipçilerimiz var. Bir konuyu 60 saniyede dinleyerek öğrenmek çok daha ilgi çekici olabiliyordu. Biz de hızlı konuşmaya başlayarak içeriklerimizi bu platformlara da çıkarmaya karar verdik. Tabii, bu da ekstra video çekimleri, özet oluşturulması, yönetmenlik ve en önemlisi video düzenleme işi demek. Yani ciddi bir mesai harcamak zorundayız.

9. YouTube Videoları Çıkarmak

Bir şeyi yalnızca kelimelerle anlatmak zor olabiliyor. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, işte biz de bu yüzden tasarımlara ağırlık veriyoruz. Bunun daha ileri seviyesi ise video çekmek. Animasyonlarla konuları çok daha anlaşılır hale getirebileceğimizi fark ettik. Ayrıca, jest ve mimikler ne yazık ki yazılı evrende hiçbir zaman olamayacak yetenekler. İşte bu yüzden, videolar üretmeye başladık. Videolarda kaliteyi olabilecek en üst düzeyde tutmak temel amacımız. Bu yüzden yukarıdaki aşamaların toplamı kadar bir vakti yalnızca videolara ayırıyoruz.

Peki Neden Desteğinize İhtiyacımız Var?

Size ulaşan bir yazının, podcastin, reelsin veya videonun yapım aşamaları yukarıda bahsettiğimiz gibi. Sahne arkasında 10’un üzerinde kişi devamlı çalışmakta. Ve bu kişilerin neredeyse tamamı öğrenci. Herhangi bir geliri olmayan, sadece gönüllülük esaslı bu işi yapan kişiler. Ders aralarında dahi bu platformun gelişmesi için çalışan kişiler. Okurlarımızın sadece küçük bir kısmı bile bağış yapsa, sitemizin giderlerini karşılayabilir ve belki de ekibimizdeki kişilere motivasyonlarını daha da arttırabilecek bir harçlık verebilecek seviyeye erişebiliriz.

Hiçbir Zaman Bitmeyecek Giderimiz: Domain ve Host

Ayrıca, site için sürekli ödediğimiz ve ödemek zorunda olduğumuz iki temel masrafımız var: Domain ve Host ücretleri. Domain yani sitemizin alan adı. Host ise sitemizin bağlı olduğu sunucu. Host doğrudan site hızını etkileyen bir faktör olduğu için orada site yoğunluğumuza göre olan en iyi seçenekten faydalanmaktayız. Haliyle, ödediğimiz ücret de aldığımız hizmetle doğru oranda artmakta. Yüksek Hız = İyi Hosting = Yüksek Ücret.

Bu ücretler dolar kurlarından doğrudan etkilendikleri için her geçen gün fiyatları artmakta. Açıkçası bu giderlerin tamamını kendi cebimizden ödeyerek platformumuzu ayakta tutmaya çalışıyoruz.

Diğer Giderlerimiz

Platformumuzun duyulması ve daha çok kişiye ulaşması daimi hedefimiz. Bu yüzden üniversitelerin öğrenci topluluklarıyla iletişime geçerek, etkinliklerine “Medya Sponsoru” veya “Çekiliş Sponsoru” oluyoruz. Etkinliklerine katılan kişilere kupa bardak, kitap ayracı ve sticker gibi hediyeler veriyoruz. Ayrıca, bazı zamanlarda Instagram reklamı vererek içeriklerimizin geniş kitlelere hitap etmesini sağlıyoruz. Bu masrafları tamamen kendi cebimizden karşılamak zorundayız.

Google Reklamları?

Sayfada zaman zaman Google Adsense’e bağlı reklamlar olduğunu görmüş olabilirsiniz. Sitemizin masraflarını karşılamak için Google reklamlarından gelir elde etmeye çalışıyoruz. Fakat, hem kullanıcı deneyimini olumsuz etkilememek için hem de Türkiye’deki reklam gelirleri inanılmaz düşük olduğu için oradan neredeyse hiç gelir elde edemiyoruz.

Hepimizin zamanı değerli ve hiçbirimiz bir konuyu incelemek için girdiğimiz sitede reklama denk gelip vaktimizi boşa harcamak istemeyiz. Bu yüzden reklam sayısını da minimum düzeyde tutmaya çalışıyoruz. Aylık yüz binlerce kullanıcıya ulaşan bir site olmadığımız sürece buradan anlamlı bir gelir elde etmemiz ne yazık ki mümkün görünmüyor.

Hiçbir zaman Doğa Filozofu’nda paylaşılan herhangi bir içerik ücretli olmayacak! Bu bizim en temel kuralımız bu. Herkesin ücretsiz ve eşit bir şekilde bilgiye ulaşmasını hedeflediğimiz için destek veren kişilerin içeriklere erişme konusunda da ek bir hakkı bulunmayacak maalesef.

Bize Nasıl Destek Olabilirsiniz?

Dilerseniz Patreon hesabımız üzerinden bize aylık belli bir miktar ödeme yaparak destekte bulunabilirsiniz.

Bize bağış yapabilirsiniz!

Eğer, bu destek için ayırabilecek bir bütçeniz yoksa, sorun değil. Hedefimiz Türkiye’deki herkese ulaşabilmek. İçeriklerimizi çevrenizdeki insanlarla ve sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak da bize destek olabilirsiniz.

Şimdiden çok teşekkür ederiz! İyi ki varsınız 🙂

Başa dön tuşu