Kültür/Sanat

God of War: Ragnarok

Sanatın birçok tanımı ve kendini birçok gösteriş şekli vardır. Kimine göre sanat yalnızca doğadaki güzellikleri taklit eden çizimlerdir. Kimine göre sanat içimizde var olan sezgilerin dışa vurumudur kimine göre ise sanat yalnızca göze, kulağa ve hatta romantikleşirsek ruha hoş gelenlerdir. Hangisine katıldığınızdan bağımsız olarak sanatın bir estetik kaygı güttüğü ortadadır. Bunun için illa ki ortak güzellik kanılarına doğrudan hizmet etmesi de gerekmez. Bazen oldukça kasvetli, korkutucu veya gizemli şekilde de görünebilir. Yani aslında günümüzde sanat dediğimiz şey rafine bir kavramdan ziyade göze, ruha ve kulağa hoş gelendir. Bu açıdan Breaking Bad gibi dizilerle Mona Lisa tablosu aynı çatı altında sanatla buluşmuştur. İşte tam da bu bakış açısıyla yapımı yıllar süren, amaç olarak da karşısındakilere güzel bir deneyim yaşatmak isteyen oyunlar da filmler ve tablolardan ayrılamaz. İşte tam da bu bakış açısıyla oyunlar içinden oldukça güzel bir deneyim sunan dev gibi bir oyunu sizin için inceliyoruz: God of War: Ragnarok

Blades of Chaos

Kısaca God of War

Bilmeyenler için bu bölümde Kratos’un, Ragnarok oyununa kadar olan hikayesini anlatacağız. Dolayısıyla eğer oyunları henüz oynamadıysanız ve kendiniz sıfırdan keşfetmek istiyorsanız ilerleyen kısımda “Oyun İncelemesi” bölümüne kadar spoiler bulabilirsiniz.

God of War; 2005 yılından bu yana oyun severlerin hafızalarında geniş bir yer tutmuştur. Öyle ki aslında mitolojide adı sanı anılmayan Kratos, artık mitolojinin devleri sayılan Ares, Athena gibi isimlerle aşık atacak kadar çok anılmaya başlamıştır. Peki Kratos’un hikayesi nasıldır?

Esasen Kratos, yunan tanrılarına hizmet etmekte olan bir savaşçıdır. Öldürmekten ve vahşetten büyük bir tat alan Kratos savaşsız var olamayan birisidir ancak başına gelenlerle perspektifi bir bir değişmektedir. Ares ile girdiği anlaşmazlık ve uğradığı ihanet sonucu ailesini kaybetmiştir. Ares yüzünden uğradığı kayıpla da Ares’i öldürerek yeni savaş tanrısı olur ama işler bu kadarla kalmaz. İlk oyun sonucunda Olimpos’ta kendisine yer bulan Kratos sonraki iki oyunda Olimpos Tanrıları ile anlaşmazlıklar yaşar ve bu olaylar onu bir savaşa götürür. En sonunda Kratos, tüm Olimpos Tanrılarını öldürerek Yunan mitolojisindeki macerasını tamamlar. Bu olaylar oyun dünyası için 2010 yılında son bulmuş olur ve o günden sonra 2018’e kadar yeni bir macera görmeyiz.

2018 yılında Sony, Playstation 4 için yeni bir başlangıç yaparak Kratos’u geri döndürür ve kendisinin bu seferki adresi İskandinavya olur. Burada aslında yaşın ve ebeveyn olmanın verdiği olgunlukla daha barışçıl bir Kratos görür gibi olsak da Kratos burada da rahat duramaz ve belayı üstüne çeker. Oğlu Atreus ile beraber maceralara ve bol bol parçalama işine atılır.

2022 yılında çıkan son oyun Ragnarok’a gelirsek burada da Kratos, Atreus ve sadık Mimir, birlikte Odin ve Thor’u yenmeye kararlıdır. Tabi bu kolay olmayacaktır.

God Of War Ragnarok

Oyun İncelemesi

Öncelikle 2018 yılından sonraki God of War ile 2005-2010 yılları arasındaki God of War taban tabana zıt oynanışlar sunmaktadır. Şöyle bir açıp iki oyunu kıyaslasanız bile aynı olan tek şeyin Kratos’un soluk benzi olduğunu fark edersiniz. Tabi bol parçalama da cabası.

Onun dışında hikaye anlatım şeklinden dinamiklere; Kratos’un tavrından kamera açısına kadar her şey tamamen farklıdır. Bir kere oyun çok daha ağır bir tempoya bürünmüştür ve size aksiyon yaşatmaktan çok sağlam bir hikaye anlatmak istemektedir. Bu açıdan da 2005-2010 yılları arasındaki oyunları sevseniz de 2018 sonrasını sevmeyebilirsiniz. Bunun tam tersi de geçerlidir.

Peki ne oluyor 2018’deki seride? Nasıl bir oynanış var?

Bize kalırsa oyun kesinlikle çok daha ağır bir tempoda hikaye anlatma derdine girişmiş. Öyle “parçala oğlum parçala” kafasında ilerlemeyi salmış ve çok daha derinlemesine bir tecrübe yaşatmaya girişmiş. Tabi bu “parçala oğlum parçala” kafasını tamamen saldığı imajını vermesin. Kratos hala delicesine güçlü ve tabi ana vasfı da hala parçalamak. Bu açıdan da emin olabilirsiniz ki oyun hala bir aksiyon oyunu. Sadece artık yalnızca bir aksiyon oyunu değil. Hikayesi, diyalogları, geniş ve keşfedilebilir dünyası, bulmacaları derken aslında çok boyutlu bir oyun. 2018’deki oyunu zaten bu özellikleriyle yılın oyunu olmaya hak kazanmıştı. Bunun ardından da Ragnarok’tan beklentiler de yüksekti. Açık olmak gerekiyor ki normalde güçlü oyunların devam oyunları bir performans kaybı yaşar. Hele de bu kadar iyi oyunlarsa. Ancak God of War; Ragnarok’ta durum bu olmadı. O da 2022 yılında yılın oyunları kısmında son adaylardan biriydi. Bahtsızlığı da eşi benzeri görülmemiş Elden Ring ile karşılaşması oldu. Elden Ring o sene çıkmasa kazanacak oyunun Ragnarok olacağını söylemek de muhtemelen yanlış olmayacaktır.

Şimdi bırakalım yılın oyununu da, Ragnarok’u alıp oynarsanız memnun kalır mısınız bunu ele alalım:

Öncelikle artık günümüzde hemen her oyunun süresi fazlasıyla uzadı ve Türkiye koşullarında 1000-1800 lira arası değişen oyunlardan beklenen ana şey de bu paranın hakkını hem oyun uzunluğu hem de kalitesiyle vermesi oldu. Ragnarok da bu konuda sağlam bir iş çıkararak 30-35 saat arası bir oyun süresi sunuyor. Bana göre süre her zaman ikincildir. Oynadığınız şey kötüyse ne olacak isterse 100 saat olsun. Yine de güzel bir oyunda da sürenin abartı uzun olması moral bozucu olabilir. Sevdiğiniz oyundan sıkılmaya başlamak istemezsiniz sonuçta.

İşte Ragnarok bu iki kriterde de ayağına taş değmeden yola devam edebilen başarılı oyunlardan birisi olmuş. Sizi bir haritada veya coğrafyada 1.5 saatten uzun tutmadan güzel güzel yola devam ettiriyor ve devamlı yeni coğrafyalarda yeni düşmanlarla karşılaşıyorsunuz. Bunun dışında sık sık hikâyesinde bir gelişme oluyor ve böylece sürekli koltuğunuzun veya yatağınızın veya artık nerede oynuyorsanız oranın ucunda ekrana bakakalarak oynamaya devam ediyorsunuz. Hatta oyun Kratos ile oynamak ne kadar harika olursa olsun ara ara sizi Atreus’lu seanslara da alarak farklılık yaratıyor.

God Of War Atreus and Kratos

Reklam

Yer yer minik bulmacalarla zihin açtırtıyor ama minik bir eleştiri olarak da bunu söyleyelim de nazar boncuğu olsun. Eh be güzel kardeşlerim, sudoku da çözmüyoruz ki? Tam heyecanlı heyecanlı giderken neden bize bulmaca çözdürüyorsunuz ki? İsteyenler çözse de istemeyenler devam mı etse? Açıkçası bu yeni oyunların modası oldu. Son 5-6 senedir oyunlar iyiden iyiye taktı bu işe. Bulmaca aşağı bulmaca yukarı… Yine de bu kadar güzel bir oyunda buna takılarak değersizleştirmek istemediğimden devam ediyorum.

Aksiyon olarak hemen hemen 2018’deki oyunun tekrarı diyebiliriz ama bunu şimdiden değiştirmesi de gerekmiyordu zaten. Yeni yaklaşımla kendine yer bulan serinin ikinci oyunu olarak bir anda radikal değişikliklere ihtiyaç yoktu. Aksiyon yine gaza getiren, keyifli ve izlemesi zevkli bir yön veriyor. Yani oyun iyi yaptığı şeyleri sabit tutmayı genel anlamda başarmış. Peki üstüne ekledikleri? Peki daha kötü yaptıkları?

Eh hadi bu noktada 1-2 şey belirtelim de 2018 God of War=Ragnarok sonucu da çıkmasın. Bir kere 2018 oyunu seri için başlangıç oyunuydu bu da 2005-2010 arası seriden neleri farklı yaptığını ortaya koymak için yırtınmasına neden olmuştu. Burada Ragnarok hiç o kısımlarla vakit kaybetmeden direkt hikâyeye odaklanmış ve 2018’den bile sert bir hikaye anlatmış. Hele de Thor ile Kratos’un yüz yüze gelmesi var ya… Ah işte o sahne başlı başına yeter. Ekledikleri olarak da aksiyon sırasında gerçekten çok küçük düzeltmeler ve çok çeşitli coğrafyalardan başka söylenecek pek bir şey yok. Kötü olarak da eklenecek tek şey Ragnarok’un yer yer belli noktalarda hikâyeyi süründürmesi ve özellikle son görevin oyunun tamamına kıyasla çok daha sönük kalması söylenebilir. Şunu belirtelim ama hikaye genellikle süründürülmemiş sadece belli noktalarda yapılan minik kısımlar hikayeye minik bir ara verdirtiyor ve bu da 2018 God of War 20 saatte tertemiz işini bitirirken Ragnarok’un 35 saate kadar uzamasına yol açmış. Yani her ne kadar keyifli olsa da hikaye uzasın diye bir miktar uğraş gösterilmiş ve bu da bana sadece bir iki görevde kendini hissettirdi.

Yazarın Yorumu

Oyunlar konusunda objektif olmak ne kadar mümkün bilmiyorum ama bence Ragnarok her şeyiyle bir şaheser diyebiliriz. Bunun yalnızca benim fikrim olmadığını da baktığım her yer gösteriyor. Sinematik açıdan sahneleri, harita tasarımları, aksiyonu, hikayesi… Hepsiyle Ragnarok gerçekten bir şaheser. Şahsen oynadığım en iyi 15 oyun arasına rahatlıkla alabilirim. İlk 15 deme nedenim de ne Kratos’un ne de mitolojinin şahsen hayranı olmamandandır. Sadece oynanış açısından bakınca rahatlıkla ilk 10 içine girecek hem duygusal hem gaza getiren efsane bir macera oyunu olduğunu kesinlikle en içten şekilde söylemek istiyorum.

Bize Destek Olmak İster Misiniz?

  • Dilerseniz Patreon hesabımız üzerinden bize aylık veya tek seferlik bağış yaparak destekte bulunabilirsiniz.

Bağış Yapmak İstiyorum!

Tufan Özdemir

Merhaba! Ben Tufan Özdemir. ODTÜ’de felsefe bölümü öğrencisiyim. Felsefe hayatın ve hayatımın büyük bir parçası oldu. Bu nedenle de bu sitedeki yazılarımın geneli felsefe üzerinedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu