Biyoloji

Salyangozlar Neden Yağmur Yağdığında Ortaya Çıkar?

Salyangozlar Neden Yağmur Yağdığında Ortaya Çıkar?

Eğer bir bahçeniz varsa ya da toprağın bol olduğu bir yerde yaşıyorsanız, siz de mutlaka yağmur sonrasında bu canlılara rastlamışsınızdır. Efsaneler şöyle der: bir salyangoz yağmur sonrasında hızlıca toprağın üstüne çıkabilmek için normal yaşamında yavaş hareket ederek enerji toplar. Yağmur aşığı bu canlıların neden bu davranışı sergilediğini ve toprağın üstüne çıkmanın acı sonuçlarını hep beraber inceleyelim!

Karpuzla Salyangozun Ortak Noktası: %80’inden Fazlası Su!

Salyangozların yağmurdan sonra ortaya çıkma sebeplerine gelmeden önce biraz salyangozları incelememiz gerekiyor.

Bir salyangozun bedenindeki su oranı %80’den fazladır. Bu su oranını koruyabilmek için nemli ortamlarda bulunmak zorundadır. Bu yüzden sıcak ve kuru günlerde salyangozları neredeyse hiç görmeyiz. Yaşamlarının önemli bir kısmını ağaçlarda, toprak altlarında, gölge yerlerde veya toprağa yakın bir konumda geçiren salyangozların kısa bir süre güneşe maruz kalmaları bile ölümcül olabilir. Bu yüzden soğuk ve bulutlu günlerde karşımıza çıkarlar. Çoğu zaman akşam saatlerinde dışarı çıkmaları da yine aynı sebeptendir.

Karpuz ve Salyangoz Görseli

Ağaçlar ve topraklar ise hem serin hem de dışarıya göre daha nemli ortamlar oldukları için güzel yuvalardır.

Salyangozlar ekosistemimiz için çok önemli bir konuma sahiptir. Çürüyüp toprağa karışan maddeleri yiyerek ortamı temizlerler. Mantarlarla da beslenebilen salyangozların yamyam olanları da vardır. Evet, bazı salyangozlar başka salyangozları da yiyebilir!

Salyangozların kendi içinde yüzlerce farklı türü vardır. Araştırmalar yalnızca Amerika’nın Teksas eyaletinde bile 300 civarında tür olduğunu gösteriyor.

Yağmur Aşığı Canlı: Salyangoz

Yağmur sırasında dışarıda olmadığımız sürece, birçoğumuz yağmuru severiz. Hatta yağmurun toprağa kavuşmasından sonra ortaya çıkan o eşsiz koku büyüleyici bir etkiye sahiptir. Fakat, yağmurun aşığı çoktur. Salyangozlar ve toprak solucanları da onlardandır.

Bu canlılar yaşamak için nemli ortama ihtiyaç duyarlar. Ortamdaki nem oranı düştüğü anda kurumaya başlarlar ve bu durum ölümle sonuçlanır.

Salyangoz Görseli

Yağmurdan sonra toprak üstüne çıkmalarının birkaç sebebi vardır.

İlk sebep, daha rahat hareket edebiliyor olmalarıdır. Artık dışarısı da nemli olduğu için yaşamaları için iyi bir ortam haline gelmiştir.

İkinci sebep ise üremektir. Yağmur sonrasındaki nemli ortam dışarıya çıkıp potansiyel eş adaylarına ulaşmak için bulunmaz bir nimettir. Salyangozların diğer ilginç bir özelliği ise hem dişilerin hem de erkeklerin hamile kalabiliyor olmasıdır. İki cinsiyet de yumurtalarını bırakabilir.

Diğer bir sebep ise avcı türlerden kaçma içgüdüsüdür. Düşen yağmur damlalarının toprakta yarattığı titreşim, köstebekler gibi diğer avcı türlerin hareketinde oluşan titreşimlere benzer. Bunu algılayan salyangozlar kaçmak için hemen toprağın üstüne çıkarlar.

Yer Altından Notlar: Bastığınız Yere Dikkat Edin!

Topraktan kaçan salyangozların farkında olmadığı daha büyük bir tehlike vardır: ezilme riski. Salyangozlar vücutlarındaki nem oranını sabit tutmak ve avcı türlere karşı kendilerini koruyabilmek için bir kabuğa sahiptirler. Bu kabuk kırıldığı zaman yaşama şansları oldukça düşer.

Reklam

Maalesef ki bizler çoğu zaman bastığımız yerlere dikkat etmiyoruz. Bu yüzden yağmur sonrasında ortaya çıkan salyangozların önemli bir kısmı ezilerek hayatını kaybediyor.

Köpek ve Salyangoz Görseli

Bu yüzden lütfen yağmurlu günlerde yere bakarak yürümeye ve bu minik dostlarımıza istemeden de olsa zarar vermemeye dikkat edelim!

Kaynakça ve İleri Okuma

Due , L. (2020). Why Do Snails Come Out After it Rains? spectrumlocalnews.com.
https://spectrumlocalnews.com/tx/san-antonio/news/2020/05/15/why-do-snails-come-out-after-it-rains–.

Why Do Snails and Slugs Come Out After it Rains. Why Do Snails and Slugs Come Out After it Rains | Aptive Environmental. (2020).
https://www.goaptive.com/blog/pest-facts/get-rid-of-snails.

Kullanılan görsellerin kaynaklarına, görsellerin üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bize Destek Olmak İster Misiniz?

  • Dilerseniz Patreon hesabımız üzerinden bize aylık veya tek seferlik bağış yaparak destekte bulunabilirsiniz.

Bağış Yapmak İstiyorum!

Mete Esencan

Herkese merhaba! Ben Mete Esencan. ODTÜ Kimya Bölümü yüksek lisans öğrencisiyim. Temel bilim eğitimi sırasında edindiğim araştırma bilgisini ve üç yıl boyunca yönetiminde bulunduğum ODTÜ Kimya Topluluğu’nda kazandığım yöneticilik tecrübesini birleştirerek bir platform kurmayı planlamaktaydım. Bu amaçla 2021 yılının Şubat ayında ilk adımı atıp bilim, sanat ve felsefe üzerine sohbet edercesine yazılar yazabileceğimiz bir platform olan Doğa Filozofu’nu kurdum. Herkese keyifli okumalar dilerim!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu